Seb Marshall, till vänster, hoppar in i högerstolen när Oliver Solberg gör WRC-debut i helgen. Foto: Johan Hedlund/SVT

Oliver Solberg inför debuten: ”Är lite smånervös”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag eftermiddag gör Oliver Solberg, 19, en efterlängtad debut i rally-VM:s värstingklass, WRC.

Vägen mot starten har kantats av snabba ryck och omkastningar, som att han tvingades byta kartläsare i sista stund.

– Det är klart att jag är lite smånervös, säger han.

Efter insatsen i Monte Carlo-rallyt blev det klart att Oliver Solberg skulle få debutera i en WRC för Hyundai Motorsport i samband med Arctic Rally Finland, VM-deltävlingen som ersätter Svenska rallyt.

Premiär på fredagen

På fredagen är det dags. På morgonen sätter sig Oliver Solberg i bilen i tävlingssammanhang för första gången då shakedown, fullfartsträningen, ska genomföras. På eftermiddagen väntar sedan de två första sträckorna i rallyt.

– Det är mycket tankar nu. Det är klart att det är lite smånervöst, säger han.

Bytte kartläsare

I tisdags kom beskedet att hans ordinarie kartläsare Aaron Johnston inte kan vara med i tävlingen efter att ha lämnat ett positivt test för covid-19. I stället har Sebastian Marshall, som tidigare läst noter åt tidigare WRC-förarna Kris Meeke och Hayden Paddon, kallats in.

I klippet berättar Oliver Solberg om vad kartläsarbytet innebär, vilken press han sätter på sig själv och förberedelserna inför debuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.