Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör slutenvårdschefen Maria Berglund om övertidskraven i sjukvården. Foto: SVT

Omfattande övertid för sjukvårdspersonalen i Region Värmland: ”Kanske inte bygger på frivillighet nu”

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland är den enda region i Sverige som har höjt beredskapen till den näst högsta nivån: förstärkningsläge. Och personal ombeds ta ett extra pass extra i månaden, för att sprida ut övertidsarbetet så jämnt som möjligt.

– Nej, det kanske inte bygger på frivillighet nu, säger slutenvårdschefen Maria Berglund.

Det finns undantag från övertidskraven, men slutenvårdschefen kan inte utesluta att anställda som uttryckligen vägrat arbeta övertid ändå har tvingats göra det. Det ska ske i dialog med de anställdas närmaste chef. Enligt Maria Berglund är övertidsarbetet ”ganska omfattande” och beslutet om ett extra pass i månaden är något som aldrig tidigare förekommit.

Hör mer i klippet.

Förstärkningsläge: ”tradition”

Förutom Värmland är det bara region Jämtland Härjedalen som har höjd beredskap. De är dock i stabsläge, alltså nivån under Värmland.

– Jag tror att det är olika hur vi använder redskapet beredskapläge, det beror lite på hur man har tradition att göra, svarar hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert på frågan om varför just Värmland är på en högre nivå än andra regioner.

På grund av det ansträngda läget har sjukvårdsledningen digitala presskonferenser varje vecka och menar att de inte hinner svara på medias frågor på annat sätt. Anledningen till förstärkningsläget är att regionen har ett ansträngt personalläge och en svårhanterlig vårdplatssituation.

Stabsläge: En särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge: Den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.

Katastrofläge: Den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Region Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.