Omfattande utredning bakom åtalet

Uppdaterad
Publicerad

Sju av åtta åtalade personer dömdes idag vid Värmlands Tingsrätt. Det var i maj förra året som polisen slog till mot totalt 25 olika adresser i Karlstad

Det var den 15 maj 2012 som 150 personer från polisen, Skatteverket och Kronofogden slog till i en gryningsräd mot 25 olika adresser i Karlstad. Tillslaget blev starten på en omfattande utredning om misstänkt grov ekonomisk brottslighet. Nio personer frihetsberövades vid tillslaget och den 3 september i år åtalades åtta av dem för bland annat grova bedrägerier och grova bokföringsbrott.

Polisutredningen på 9 000 sidor ligger till grund för åtalet och målet är ett av de största hittills i Värmlands Tingsrätt. Dels på grund av att det var många åtalade och dels för att det var många vittnen som kallades. Dessutom var det ett omfattande bevismaterial som man gick igenom.

Värmlands Finans, var på pappret ett factoringbolag, det vill säga ett bolag som tjänar procent på att köpa andra företags fakturor.

Genom bolaget har 30-åringen enligt åklagaren, bland annat fått in pengar från leasingavtal där varor aldrig levererats. Samtidigt har falska fakturor upprättats. Enligt kammaråklagare Jan Tibbling har vissa bokföringstransaktioner gjorts för att dölja bedrägerierna.

Åklagaren beskev under sin sakframställan hur pengar på olika sätt flyttats mellan de sammanlagt 11 företag som på olika sätt kan kopplas till härvan kring Värmlands Finans. Tre av de åtalade männen har haft skulder till Värmlands Finans och har genom att de känt sig hotade gjort affärer som inneburit brottsliga handlingar. Totalt rör sig åtalet om miljonbelopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.