Parkarbetare i Karlstad arbetare med bensindrivna lövblåsare. De eldrivna är enligt parkchefen inte lika bra. Hör mer i klippet.

Bullriga och miljöfarliga lövblåsare – alternativen inte tillräckligt bra

Publicerad

Nu ska löven bort runt om i landet. I Karlstad kommuns regi är för närvarande ett 20-tal lövblåsare igång, mest hela dagarna i omkring tre veckor. Men de flesta maskinerna är både bullriga och miljöfarliga.

– Vi har självklart kollat upp utbudet av eldrivna maskiner, men för just lövblåsare finns det ännu inga som är tillräckligt bra för att arbetet skall vara effektivt, säger Anna Mossberg, parkchef i Karlstads kommun.

Kommuner, kyrkor och andra som har stora grönytor att ta hand om använder ofta lövblåsare för att ta bort löv på gräsmattor, i parker, på parkeringar och andra allmänna ytor.

På parkeringen vid Nobelgymnasiet går Benoit Lefebvre och en kollega och blåser löv till långa strängar som sedan sopas upp av en maskin.

– Jag kan ibland känna mig lite rädd, eftersom jag känner bensinlukten, och med maskinen på ryggen en hel dag kan det vara lite jobbigt, säger Benoit Lefebvre.

Krattan – inget alternativ

Men att kratta på traditionellt sätt är inget alternativ för Karlstads kommun.

– Nej, det skulle vara för ineffektivt och det har vi inte råd med. Det är ändå skattepengar det handlar om, och vi har väldigt stora ytor att ta hand om, säger Anna Mossberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.