Foto: SVT

Oppositionen kritisk till skolplan

Publicerad

Den politiska oppositionen på Hammarö är kritiska till det förslag på en ny skolplan som majoriteten nu enats om. Man menar att förslaget om en gemensam högstadieskola innebär stora risker.

Under en presskonferens på måndagen presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet ett förslag på hur den nya planen för kommunens skolor ska se ut. Förslaget går bland annat ut på att man samlar alla kommunens högstadieklasser på Hammarö utbildningscenter, att Lillängsskolan läggs ner och att stora delar av Hammarlunden renoveras. Men i ett pressmeddelande får planen nu kritik från oppositionen, som menar att de ser stora risker med ett så stort högstadium.

”Ett gemensamt högstadie på Hammarö är att experimentera med barnen i en av Sveriges bästa skolkommuner, det är det inte värt”, skriver företrädare för Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Vill inte lägga ner Lillängsskolan

Oppositionen motiverar kritiken med att det inte finns något vetenskapligt stöd för att stora skolor skulle gynna svagare elever. Dessutom vänder man sig emot nedläggningen av Lillängsskolan.

”Skollokalerna är förvisso slitna, men trygghet och närhet är viktigare än lokaler i toppklass”, skriver oppositionen.

Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet vill i stället behålla Hammarlundens högstadium, bygga upp den delvis nedbrunna Götetorpsskolan till en F-6 skola och behålla Lillängsskolan.

Kommunstyrelsen ska besluta om majoritetens förslag den 27 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.