Foto: SVT

Oppositionsrådet (S) nöjd med utgången

Publicerad

Oppositionsrådet Tobias Eriksson (S) är mycket nöjd med resultatet av budgetomröstningen, men konstaterar att byskolornas vara eller inte vara nu blir en valfråga igen – precis som i de två senaste valen.

Vid omröstningen vann Socialdemokraternas budget med bara en enda rösts övervikt. Av Allianspartierna var det bara Liberalerna som röstade för det regerande Centerpartiets budgetförslag.

– Det här visar att vi håller ihop i vårt parti, säger en nöjd Tobias Eriksson (S).

– Hade Moderaterna hjälpt Centern och röstat med dem hade de vunnit, men nu gjorde de inte det.

”Skolan skiljelinjen”

Den stora skillnaden mellan budgetförslagen från (S) och (C) är skolan. Centerpartiet vill lägga ner Bäckalunds förskola och skola, medan Socialdemokraterna vill bevara skolorna i väntan på den utredning av skolstrukturen som just nu pågår.

– Som det ser ut nu blir Bäckalunds skola kvar. Vi har ju beställt den här utredningen och då vore det väl synd om skolan var nedlagd när den är färdig.

Skolan valfråga – igen

Enligt Tobias Eriksson blir byskolornas framtid nu en valfråga – igen. Precis som i de senaste två valen.

Budgeten ska fastställas av det nya fullmäktige efter valet, och frågan är hur styrkeförhållandena mellan partierna ser ut då.

– Det är mycket tyckande och känslor i det här. Det är synd att det ska bli en del av valdebatten igen. Det tar fokus från andra viktiga frågor som behöver diskuteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.