Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är jätteorolig för fotografin och kulturarvet som finns i våra bilder”, säger konstfotografen Per Olsson. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Oro för fotografins framtid i Sverige: ”Saknas strategi för att bevara bilderna”

Publicerad

Det behövs ett nationellt centrum för att bevara de svenska fotografierna för eftervärlden. Det menar den Hagforsbördige fotografen Per Olsson. Vid ett möte i riksdagen nyligen fick han stöd av den värmländske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson.

– Sverige är ju det enda nordiska landet som inte har en strategi för att bevara sitt fotografi, säger Lars Mejern Larsson (S).

Det var på ett lunchseminarium i riksdagen som fotografen Per Olsson, tillsammans med Svenska fotografers förbund, samtalade om ansvaret för bilder och bildarkiv. Riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) är en av de som bjöd in, och som nu ställer sig bakom fotografernas önskemål.

– Nu har jag lämnat in en skriftlig fråga till kulturminister Parisa Liljestrand (M) för att se om hon vill ta ansvaret för att det görs en utredning om att göra det visuella kulturarvet mer tillgängligt, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Värmlandsfotografen drömmer om fotomuseum

Per Olsson jobbar som konstfotograf. Han berättar att många fotografier organiseras i arkiv och samlingar i kommuner, på museer och hos hembygdsföreningar, men han känner oro för att det inte finns något som länkar dem samman.

– Drömmen är att det skapas ett fotografiskt museum och att de lägger det här i Karlstad, säger Per Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.