Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boo Westlund (OR) i kommunstyrelsen i Hagfors är orolig för rivningarna och menar att det behövs en samlad bild om hur de påverkar vattenflöden. Annars finns det stor risk för skador och översvämningar, menar han.

Oro för översvämningar när Fortum river olönsamma dammar i Värmland

Publicerad

Energibolaget Fortums rivningar av äldre kraftverksdammar får nu kritik som handlar om att de kan leda till större risk för översvämningar vid skyfall och höga flöden.

Totalt har ett 80-tal dammar pekats ut som olönsamma. Flera har redan rivits, bland annat i Hagfors i Värmland.

– Vi är väldigt oroliga, säger kommunstyrelsens vice ordförande Boo Westlund (OR).

Det handlar om mindre dammar som en gång varit viktiga för bruk, hyttor och timmerflottning i framför allt Värmland och Dalarna. Enligt Fortum ska majoriteten nedmonteras och tas bort.

I Hagfors har tolv dammar pekats ut. Några har redan rivits, och fler står på tur redan i höst.

”Ökad risk för översvämningar”

– Under 350 år har man dämt upp nästan alla vattendrag här för att få kraft till järnhanteringen. Det behövs en övergripande syn på hur vattnet hänger ihop, annars ökar risken för översvämningar , säger Boo Westlund (OR)

Hör mer om kommunens oro i klippet ovan.

Efter sommarens skyfall efterlyser även Havs- och vattenmyndigheten en mer samlad syn på vattnet.

Obefogad oro enligt Fortum

– Det behövs en sammanhållande förmåga i avrinningsområdena att göra bedömningar för helheten, säger Johan Kling, chef för avdelningen för vattenresursförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten.

Men enligt Fortum är oron obefogad.

– Det är förståeligt att man är orolig, inte minst med tanke på hur det har sett ut den senaste tiden, men vi gör en beskrivning av effekten i varje vattendrag när vi genomför rivningarna , säger Pernilla Spetz, fastighetschef på Fortum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.