Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra Élena Persson, 22, som ännu inte lyckats få ett sommarjobb och Sunne sommarlands anläggningschef Reine Flodin som vittnar om extremt högt söktryck. Foto: SVT

Osäkert läge för sommarjobbare

Uppdaterad
Publicerad

Så här års är det många som söker sommarjobb men sommaren 2021 ser fortfarande osäker ut på grund av den ihållande coronapandemin.

– Det är ganska svårt att få sommarjobb nu, säger 22-åriga Arvikabon Élena Persson.

Hon studerar, har en ettårig son, och skulle verkligen vilja tjäna lite pengar under sommaren. I år har Élena Persson sökt sommarjobb inom vård- och omsorg, förskola och som assistent men inte fått klart med något än.

En av de turistanläggningar i Värmland som brukar anställa många sommarjobbare är Sunne Camping och Sommarland. Även där finns en osäkerhet om det blir några sommarjobb i år men de hoppas kunna öppna som som vanligt och i så fall anställa ett 70-tal sommarjobbare som tidigare somrar.

Rekordmånga ansökningar

Men pandemin och smittoläget skapar också farhågor.

– Man vet ju aldrig vart det här med covid-19 tar vägen, säger anläggningschefen Reine Flodin.

Han har fått in cirka 800 sommarjobbsansökningar hittills vilket är cirka dubbelt så många jämfört med vad det brukar vara.

Har lyckats få jobb

Inne i centrala Sunne möter vi Tilda Bergström och Emmy Kyrk som båda lyckats få sommarjobb i år.

Enligt Arbetsförmedlingen ser tillgången på sommarjobb ut ungefär som förra året, de har hittills registrerat cirka 2 500 sommarjobb i länet.

I klippet ovan berättar Élena Persson om sin jakt på sommarjobb, Reine Flodin om det höga söktrycket för att sommarjobba på sommarlandet och Tilda Bergström som lyckats få ett sommarjobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer