Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oscar Magnusson är utsedd till Årets Värmlänning 2019 Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oscar Magnusson är Årets värmlänning

Uppdaterad
Publicerad

Oscar Magnusson har haft ett händelserikt år. Skivsläpp med bandet Sven-Ingvars, mycket jobb med konsthallen Sliperiet och dessutom blev han pappa för andra gången. Nu kröns året med utmärkelsen Årets värmlänning. – Det är ju en av de finaste utmärkelserna man kan tänka sig kopplat till där jag är ifrån, säger en tagen och glad Oscar Magnusson.

När vi når Oscar Magnusson på telefon på onsdagsmorgonen är han ute på promenerand med hunden och sina två barn i dubbelvagn i Borgvik.

– Sedan jag fick beskedet för någon vecka sedan har gått i nån slags jaha, ska jag-tankar. Tittar man på listan över de som förärats med utmärkelsen tidigare blir man väldigt rörd, stolt och glad.

Årets värmlänning utses av Nya Wermlands-Tidningen, Wermländska sällskapet i Stockholm och Ahlmarks och deras motivering lyder:

”Oscar Magnusson har förvaltat och utvecklat Sven-Ingvars på ett ansvarsfullt och ödmjukt sätt. Sven-Ingvars konserterar för fulla hus landet över och Oscar har kompletterat sin roll med utgivning av en, av gruppen, nyinspelad och hyllad CD. Genom den fortsatta utvecklingen av Sliperiet i Borgvik bidrar Oscar Magnusson med en viktig attraktion som stärker landskapets renommé som kulturlän.”

För 38-årige Oscar Magnusson har 2019 varit ett innehållsrikt år. Skivsläpp och turné med Sven-Ingvars, mycket jobb i konsthallen Sliperiet och så utmärkelsen Årets värmläning. Men årets höjdpunkt kom för fyra månader sedan.

– Årets största händelse är förstås nedkomsten av sonen Sven som nu är fyra månader och så nu den här utmärkelsen.

Hur ska du fira?

– Jag ska köpa hem tårta och laga något riktigt gott, sedan ska jag nog titta över listan över andra som fått priset och få lite hybris i fem minuter, innan jag återgår till vardagen igen.

I klippet hör du Oscars reaktion när han fick beskedet om priset och vad han är mest stolt över med det han gör.

Årets värmlänning utses av Nya Wermlands-Tidningen, Wermländska sällskapet i Stockholm och Ahlmarks. Hederstiteln har delats ut sedan 1974. Belöningen består av en prischeck och ett diplom som delas ut på Värmlands bokfestival i Karlstad 23 november, och en medalj som delas ut på Wermländska sällskapets Luciabal i Stockholm.

/källa NWT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer