Marit Kapla är nominerad till Augustpriset för sin debutbok Osebol. Foto: SVT

”Osebol” kan få Augustpriset

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Marit Kapla har nominerats till Augustpriset i klassen Årets svenska skönlitterära bok för sin debut ”Osebol”.

I den uppmärksammade boken har hon intervjuat samtliga 42 invånare i den lilla byn utanför Stöllet där hon också själv växte upp.

Motiveringen till nomineringen lyder:

”Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.”

Hör Marit Kapla prata om boken i klippet nedan.

Boken om Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm är också nominerad i klassen Årets svenska fackbok.

Fakta om Augustpriset:

Augustpriset har fått sitt namn efter August Strindberg och är den svenska litteraturens mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära pris.

Det instifdades 189 av Svenska förläggareföreningen för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.