Foto: SVT/Privat

En person skadad efter kraftigt oväder i Grums: ”Någon slags tromb”

Uppdaterad
Publicerad

Regn, snö, hagel och blåst drabbade Grums under lördagseftermiddagen när ett oväder drog in. En person uppges vara skadad och har förts till sjukhus.

– Någon slags tromb som orsakat skador, säger Anders Svedlund, vakthavande befäl, Räddningsregion Bergslagen.

Larmet kom vid 13-tiden och räddningstjänsten har fått samverka med Grums kommun.

– En friggebod har flugit i luften och vi har några skador på fastigheter, hål på tak och en båt som blåst iväg. Det finns en hel del bråte som farit runt, säger Anders Svedlund.

En person skadades och insatsledaren på plats säger till SVT Nyheter att det hände i samband med att han röjde bråte efter ovädret.

– Han ska ha fått något över sig och är lindrigt skadad, säger Jan Thor.

Tromb

Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen, har det kraftiga ovädret peakat precis över Grums kommun någon gång vid 13:15.

– I det här åskvädret har det förmodligen bildats en tromb. Och sen har den dragit vidare mot Karlstad och nu har den lösts upp. Den har inte dragit mot nordväst, alltså Arvika. Det har bildats mer skurar där, men inte dragit dit. Tromber förekommer, men inte vid varje oväder. Det är ovanligt att man ser det i maj.

Skadade fastigheter

Jan Thor uppskattar att ungefär sex till sju fastigheter har ådragit sig skador.

– Jag har inte varit med om det här tidigare. Inte med sådana krafter. Den lyfte bort en friggebod 100 meter och slängde ner på vägen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.