Kommunalrådet i Storfors, Hans Jildesten (S) har fyra kilometers resa till jobbet i kommunhuset. Den resan går på två hjul, delvis med hjälp av el.
– Man blir lite förvånad i början när man får lite hjälp. Jag vill verkligen cykla och då hjälper det mig fruktansvärt, eftersom jag har så backigt till kontoret. Sen på väg hem brukar jag köra utan el, säger Hans Jildesten (S), kommunalråd Storfors.
”Påverkar en hel del”
Undersköterskan och den socialdemokratiska fritidspolitikern Eva-Lotta Härdig blev glatt överraskad över bidraget när hon köpte sin elcykel.
– Egentligen var det ett spontaninköp. Men det är klart att det påverkar en hel del, jag fick tillbaka nästan 3 000 kronor så det är bra, säger Eva-Lotta Härdig.
Hon har haft problem med ryggen och en höft och hon tycker att cykel hjälper.
– Jag kan ta ut rörelsen på ett annat sätt än om jag ska belastar med full styrka, jag har hjälp av elen. Det är jättebra.
Maximalt 10 000 kronor
Sedan Naturvårdsverkets bidraget infördes vid årsskiftet och fram till 6 augusti har 1 084 värmlänningar fått det. Sett till invånarantalet är Storforsborna bäst i Värmland på att söka elcykelsbidraget.
Subventionen omfattar 25 procent av cykelns pris inklusive moms, eller maximalt 10 000 kronor. Men kritiker till elcykelsbidraget anser att subventionen inte är effektiv klimatpolitik och Kristdemokraternas Ebba Bush Thor lovade i Almendalen att omedelbart riva upp stödet.
Hans Jildesten har själv inte fått bidraget, då han köpte elcykeln av sin son, men han tycker det är positivt att kommuninvånarna använder bidraget.
– Det tycker jag är väldigt väldigt bra. Man kan tycka vad man vill om bidraget men nu när bidraget finns, och man får möjlighet att röra på sig och värna miljön, då ska man självklart nyttja det, säger Hans Jildesten (S).
Siktar på att bli bäst
Men som län ligger Värmland i botten, medan Halland och Gotland toppar listan över bidragscyklar. Jildesten uppmanar både sina kollegor och politikerna i de andra värmländska kommunerna.
– Ut och rör på er och försök att bli en bättre friskvårdskommun än Storfors. Vi är näst minst i Värmland men vi kommer bli den bästa friskvårdskommunen över huvudtaget. Friskvård är allt, säger han.
Utbetalningar bidrag per 1 000 invånare
Arvika 4,9
Eda 3,5
Filipstad 2,1
Forshaga 3,2
Grums 4,9
Hagfors 2,5
Hammarö 5,6
Karlstad 3,7
Kil 2,9
Kristinehamn 4,7
Munkfors 6,7
Storfors 7,6
Sunne 4,3
Säffle 2,2
Torsby 3,0
Årjäng 2,9
Halland 10,6
Gotland 9,7
Medel riket 5,1
Källa: Naturvårdsverket