Sirsjön hotas av övergödning om inget görs.

Övergödning och giftalger i Sirsjön

Uppdaterad
Publicerad

Sirsjön är på väg att dö av övergödning om inget görs nu.

Sirsjön i Utterbyn nära Torsby är inte så djup, 3,5 meter i snitt, med 33 hektar vattenspegel i ett jordbrukslandskap.

Sirsjön har en syrefattig botten, som släpper ut mycket fosfor. Sjön har två tillflöden, som ökar näringsbelastningen och som kan få sjön att växa igen – jordbruket och avloppen.

– Det är svårt att säga om vi har läget under kontroll. Det är komplicerade processer det här, säger Per-Arne Persson, miljö- och hälsovårdsinspektör på Torsby kommun.

Men det verkar finnas en vilja i bygden att hjälpa till och göra något för att rädda sjön.

Miljöförvaltningen har diskuterat med de, som bor runt Sirsjön. På förslagslistan finns bland annat utfiske av mört och annan vitfisk  och vassbekämpning.

Även i sommar kan det bildas blågröna alger och giftiga cyanobakterier i Sirsjön och det kan utgöra en hälsorisk för barn och känsliga personer och husdjur, åtminstone om de får i sig större mängder sjövatten.

– Under fyra års tid har vi mätt och vi har konstaterat att tyvärr så finns de här giftiga cyanobakterierna i sjön, säger Erika Björndotter, biolog på Torsby kommun.

Men det finns inga planer på att stänga badplatsen i Sirsjön.

– Det viktiga är att vara försiktig och inte svälja för mycket vatten, säger hon.

Tipsa oss!

Det här inslaget gjordes efter ett tittartips. Har du något du vill tips oss om? Maila varmland@svt.se eller ring oss på 054-230250.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.