Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skadeverkan blir mer än dubbelt så stor om hastigheten för A-traktorer höjs från 30 km/h till 45 km/h enligt Maria Wikström. Foto: Johan Nilsson/TT

Utreder hastighetshöjning – överläkaren vill se andra krav på A-traktorförare

Publicerad

Det pågår nu en utredning om A-traktorer ska få köra i 45 km/h – snarare än den nuvarande gränsen 30 km/h. Maria Wikström, överläkare i kirurgi, tycker att det i så fall bör ställas andra krav på A-traktorförare.

Maria Wikström vill bland annat se att barnläkare och barnneurologer får vara involverade i utredningen innan beslut fattas. Då alla egenskaper som är nödvändiga i trafiken inte är fullt utvecklade på en tonåring.

– De kontrollerande hjärnfunktionerna som ska styra, bromsa och reglera känslomässigt och impulsivt beteende, de mognar sist i hjärnan. De funktionerna är inte färdiga förrän i 20-årsåldern.

Ett stort ansvar

Hon är inte emot att fordonen finns ute på vägarna men hon tycker att kraven som myndigheter sätter bör vara rimliga på en person som ska vara ute i trafiken.

– Det är ett stort ansvar man har när man är ute i trafiken, inte bara för sin egen säkerhet utan för alla andra trafikanters säkerhet.

Se mer vad överläkaren säger om en eventuell höjning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.