Foto: SVT

Övervakningskameror i äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag kan äldre i Karlstad få tillsyn via en webbkamera istället för besök av personal nattetid.

Tjänsten kallas Nattfrid och innebär att den som önskar kan få en webbkamera installerad i hemmet. Via kameran kan personalen se att allt är bra med den äldre utan att göra ett fysiskt besök i dennes bostad.

– En del kunder har svårt att sova när de vet att det kommer personal hem till dem mitt i natten. För dem är Nattfrid ett mycket bra alternativ, säger Marléne Lund Kopparklint (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i ett pressmeddelande.

I ett försökprojekt har ett litet antal personen testat övervakningskamerorna. Resultat från försöket visar bland annat att de som provat Nattfrid har fått en mer sammanhängande sömn.

Enligt Peter Nylander, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen, är en av fördelarna att besöken går att justera tidsmässigt och anpassas från person till person så att den passar den enskilde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.