Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ovisst hur kompensationen till gränspendlare kommer se ut

Ovisst hur kompensationen till gränspendlare kommer se ut

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade norska arbetsmarknadsministern att gränspendlare som inte kunnat gå till sina arbeten ska få ersättning. Exakt vilka förluster som kompenseras är dock fortfarande oklart – på dagens presskonferens gavs inga nya besked.

Det har inte formulerats vilka pendlare som kommer omfattas av ersättningen eller huruvida den gäller för ekonomiska förluster bakåt i tiden.

Vill se retroaktiv ersättning

Fredrica Bornstedt och hennes man pendlar båda dagligen till Norge. Under tiden gränsen var stängd för dagpendlare kunde hon fortsatt gå till arbetet, eftersom hennes jobb som lärare räknas som ett samhällskritiskt yrke. Hennes man Mattias, som arbetar inom industrin, fick dock inte passera gränsen. Konsekvensen blev att famlijen drabbbades ekonomiskt.

– Något som vi nu kräver är kompensationen får tillbakaverkande kraft och även gäller tiden som varit. Människor har hindrats från att gå till arbetet och berövats på sin inkomster, säger Fredrica Bornstedt.

Hör Fredrica berätta om frustrationen kring den uppkomna situationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet