Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kåldolmar är en av rätterna som Färjestadsskolan gör av baljväxtfärs. Se hur det går till i klippet. Foto: Ulrica Olsson/SVT

På Färjestadsskolan i Karlstad står baljfärs på skolmatssedeln

Uppdaterad
Publicerad

En färs gjord på gråärta, sötlupin, lite gulbeta, lök och kryddor som rullas in i vitkål till kåldolmar. Färjestadsskolan i Karlstad ligger i framkant när det gäller att testa nygamla baljväxter på matsedeln.

– Gråärtor smakar lite nötigare än den gula ärtor, fortfarande ”ärtig” smak men ändå lite åt hasselnötshållet, berättar Martin Lage, köksansvarig på Färjestadsskolan.

Tillagning av baljväxter kräver en annan planering eftersom ärtorna behöver blötläggas. Sötlupinen behöver även kokas, innan den mals ihop med gråärtor och övriga ingredienser.

– Bland skolbarnen är färssåsen mest populär, men vi här i köket tycker det är kul att experimentera med nya rätter och vi får ju snabb feedback av eleverna vad som smakar gott, säger Martin Lage och konstaterar att vegetabiliska alternativ till kött troligen blir vanligare framöver, både av ekonomiska skäl och för att värna om det lokalt odlade.   

Projektet Nya grödor

I Värmland genomförs sedan 2021 ett projekt som kallas ”Nya grödor”. Detta för att få mer kunskap om grödor som gråärta, linser, sötlupin och quinoa.

Förhoppningen är att den värmländska produktionen av dessa grödor ska kunna öka. Ett tiotal gårdar deltar i projektet i samarbete med Hushållningssällskapet, LRF, Nifa och Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.