Påkörd varg kunde ha avlivats direkt

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som blev påkörd på väg 63 i höjd med Getebol mellan Karlstad och Molkom på tisdagen kunde ha avlivats av första bästa jägare, det säger Henrik Dahlström, chef för polisens regionledningscentral i Örebro.

Uppgifter om gårdagens vargolycka spreds snabbt i sociala medier och rörde upp starka känslor. Flera förbipasserande stannade och fotograferade den skadade vargen som enligt vittnesuppgifter var så skadad att den inte kunde gå, bara hasa sig fram.

Inget ”nej” från polisen

Enligt uppgifter i bland annat Svensk Jakt ska en jägare som var snabbt på plats ha nekats att skjuta djuret av polisens ledningscentral, med hänvisning till att man skickat efter ett eftersöksekipage som är särskilt utsett för viltolyckor där rovdjur är inblandade. Detta stämmer dock inte enligt chefen för polisens regionledningscentral Henrik Dahlström.

– Vi kan inte ens ge tillstånd att skjuta en varg, det är inte ett polisbeslut utan regleras av §40C i jaktförordningen, säger Henrik Dahlström.

Polisen har således inte heller befogenhet att säga att ett djur inte får skjutas, såvida inte det rör sig om ett tättbebyggt område där det kan föreligga risker med att skjuta.

Huruvida detta gjordes råder det delade meningar om. Jägaren säger att polisen sa att han inte fick skjuta vargen eftersom ett annat eftersöksekipaget var på väg. Men enligt Henrik Dahlström som pratat med polisen som tog emot samtalet ska hon bara ha hänvisat vidare till det speciella eftersöksekipaget, inte nekat honom att skjuta.

Alla har rätt att avliva

Enlig §40C i jaktförordningen har alla som påträffar ett sjukt eller skadat djur rätt att avliva djuret oavsett om det är fredat eller inte. Den som avlivar djuret har dock ansvaret för att kunna motivera varför det var en nödvändig handling.

Hade den jägare som kom först till platsen alltså kunnat avliva vargen direkt när han såg hur skadad den var?

– Absolut, det är upp till varje individ att göra den bedömningen enligt §40C i jaktförordningen, hävdar Henrik Dahlström.

Eftersöksjägare för rovdjur

Han bekräftar att polisen har särskilda jägare som rycker ut på eftersök vid olyckor där rovdjur är inblandade. Kritikerna anser att det istället bör vara samma förfarande för alla vilt så att man snabbare får en jägare på plats. Men polisen har valt detta arbetssätt för att skydda jägare från hot och trakasserier.

– Vi har ett arbetsmiljöansvar för eftersöksjägarna och när det gäller varg, björn, järv och lo skickar vi en särskild eftersökspatrull med minst två personer som har särskild kompetens, säger Henrik Dahlström.

Samma befogenheter och regelverk

De speciella eftersöksjägarna har dock inte andra befogenheter än andra eftersöksjägare och lyder under exakt samma juridiska bestämmelser. När beslut om avlivning tas är det §40C i jaktförordningen som gäller oavsett. Den enda gången polisen har möjlighet att fatta beslut om avlivning om ett skadat djur är om djuret kan bli farligt.

– Det är samma regelverk som gäller och det är ingen skillnad om det är ett rådjur,älg eller en varg, säger Henrik Dahlström.

Men det är inte många som vågar avliva en varg på eget initiativ?

– Så kan det vara men det är ett annat samhällsbekymmer som inte ligger på polisen att lösa, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.