Pappan: ”Jag litar inte på honom”

Uppdaterad
Publicerad

En rysning gick genom kroppen på Sabinas föräldrar när de fick reda på att dotterns mördare rymt. Pappan, Anders Moqvist, är orolig för vad mördaren kommer göra på fri fot.

”Sabinas mördare har rymt”. Efter att ha hört de orden slängdes Anders Moqvist tillbaka till känslan han hade den där torsdagen för snart elva år sedan.

Den 11 september 2003 hade den då 23-årige mannen, som senare dödade Sabina, fått tillstånd att gå till cafeterian. Men i stället gick han ut från sjukhusets psykiatriavdelning och vidare till Sabinas dagis där han högg ihjäl henne.

Sabinas mördare på rymmen

Redan för elva år sedan var familjen kritisk till hur psykiatrin agerat. Och nu ifrågasätter de hur detta över huvud taget kunde ske.

– Hur kontrolleras denna timme när han får gå ut? Är det någon med? Har de bara uppsikt? undrar Anders Moqvist.

Fantiserade om att döda barn

När mordet på Sabina begicks vårdades den då 23-åringen på en öppen avdelning. Han ansågs vara stabil och skulle slussas ut.

Men i hemlighet fantiserade han om att döda barn.

Anders Moqvist känner att mannen då lyckades lura vårdpersonalen om att han mådde bättre och han är orolig för att han ännu en gång lyckats lura psykvården om att han är på bättringsvägen. Anders Moqvist känner ett stort obehag över att mannen är på fri fot när årsdagen är drygt en vecka bort

– Är han av med alla de rösterna som uppmanade honom att döda barn? Har han någon känsla i kroppen att han inte hann färdigt för 11 år sedan? Jag hoppas han inte ställer till med nåt nytt bara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabinas mördare på rymmen

Mer i ämnet