Foto: Jessica Gow / TT

Pappors föräldraledighet – Värmland tredje sämst i landet

Publicerad

Männen i Värmland tog under förra året ut 27,4 procent av föräldrapenningen. Det visar TCO:s jämställdhetsindex och det innebär att Värmland är på plats 19 av landets 21 län.
– Vi har mycket att arbeta med, konstaterar Isabel Persson på Länsstyrelsen.

TCO:s jämställdhetsindex bygger på siffror från Försäkringskassan och visar hur stor andel dagar som kvinnor tar ut av totala antalet utbetalade dagar med föräldrapenning och vård av barn. I Värmland är indexet 72,6 procent, vilket innebär att männen tar ut 27,4 procent.

Det är en liten ökning med 0,5 procentenheter från år 2016 då männen tog ut 26,7 procent men sett till hela landet ligger länet i bottenskiktet – på plats tre från slutet. I riket som helhet tar papporna ut 29 procent.

– Vi har mycket att arbeta med när det gäller just föräldraledigheten, att den ska vara mer jämställd, säger Isabel Persson som arbetar med jämställdhetsfrågor hos Länsstyrelsen i Värmland.

Årjäng i botten

Bland de värmländska kommunerna är papporna i Hammarö kommun bäst på att stanna hemma med barnen. Där är siffran 31,2 procent. I Årjäng tar papporna ut lägst andel med 21,8 procent.

Enligt Isabel Persson finns många faktorer som påverkar att statistiken ser ut som den gör.

– Det är en tradition som finns kvar, att kvinnor är hemma och utför det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Sedan tillkommer traditionella förväntningar på hur män och kvinnor ska vara.

Vill att män och kvinnor ska ta lika ansvar

I slutet av förra året lanserade Länsstyrelsen i Värmland en ny jämställdhetsstrategi där ett av målen i landstingets jämställdhetsarbete i Värmland är att kvinnor och män ska ta lika ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor. Strategin gäller från och med i år fram till 2027.

– Det är ett långsiktigt arbete. Det vi ser i statistiken är att vi börjat dela mer och mer, men att vi har stannat av nu och att vi är vid en tröskel som är svår att komma över, säger Isabel Persson.

TCO:s jämställdhetsindex – kommuner i Värmland

Visa

Hammarö 68.9

Storfors 70.0

Karlstad 70.8

Sunne 71.2

Forshaga 71.2

Hagfors 72.9

Kristinehamn 73.0

Filipstad 73.5

Kil 73.5

Säffle 73.9

Grums 73.9

Arvika 75.7

Munkfors 75.8

Eda 77.1

Torsby 77.8

Årjäng 78.2

Indexet visar hur stor andel dagar som kvinnor tog av totala antalet utbetalade dagar med föräldrapenning och vård av barn 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer