Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se paraplyerna på Stora torget i centrala Karlstad. Foto: Evamärta Granqvist

Paraplyinstallation för afghanska flyktingar på Stora torget i Karlstad

Publicerad

Under lördagseftermiddagen fälldes ett stort antal svarta paraplyer upp på Stora torget i Karlstad. Sedan ett år tillbaka har nätverket ”Nu är det nog” genomfört installationen runt om i landet för det afghanska folket och med afghanska flyktingar i Sverige.

De svarta paraplyerna ska symbolisera sorg och medkänsla med det afghanska folket samt alla afghanska invånare i Sverige som har väntat på permanenta uppehållstillstånd och arbetstillstånd, berättar Evamärta Granqvist medgrundare av nätverket Nu är det nog.

-  Afghanska flyktingar har väntat på det ända sen de har kommit hit, de har väntat på det i sju år, säger Evamärta.

Paraplyerna började på initiativ av Karlstadbo

Protesterna med de svarta paraplyerna började på initiativ av Karlstadbon Abdullah Tadjik i maj förra året, efter massakern på en flickskola i Kabul.

– Hans initiativ har förts vidare och det här pågår varje lördag sedan ett år tillbaka från Kalix i norr och till Ystad i söder, berättar Evamärta.

Se paraplyinstallationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.