Snart kan man låna sitskis på fritidsbanker i Värmland

Parasportutrustning snart till utlån

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands kommuner har gått ihop i en gemensam satsning för paraidrott. Detta genom att köpa in utrustning som funktionsnedsatta ska kunna låna på fritidsbanker runt om i länet. Värmland är först ut i landet med denna gemensamma satsning.

Sedan 2013 har det varit möjligt att gratis låna sport- och friluftsutrustning på Fritidsbanken. Konceptet började i Deje och har sedan spridit sig till resten av landet och finns idag på 83 platser. Men det saknas det oftast utrustning för funktionsnedsatta.

Dyrt att köpa

Fritidsbankens grundidé bygger på att folk skänker prylar de inte längre använder och dessa sedan lånas ut gratis i 14 dagar. I dagsläget finns det mer än 100 000 artiklar i lager landet över, men av dessa är bara ett fåtal anpassade för personer med funktionsnedsättning.

– Parasportutrustning är så dyr att köpa, att det sällan är något som ligger och ”skräpar” i folks förråd, säger Henric Byström, kommunikationsansvarig på Fritidsbanken. Därför behöver vi få in den här utrustningen på annat sätt.

”Sugen på att prova slalom”

Och det har Värmlands kommuner nappat på och tillsammans satsat omkring 200.000 kronor på att köpa in utrustning som till exempel sittkälkar, en handcykel och en del annan paraidrottsutrustning, som nu ska placeras ut på några av Värmlands Fritidsbanker och sedan vara möjliga att låna i hela länet.

– Det känns bra att kunna göra det möjligt även för värmlänningar med funktionsnedsättning att gratis prova på olika idrotter genom Fritidsbanken, säger Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör i Karlstads kommun.

Åsa Lie är en av dem som tänker låna utrustning framöver.

– Det här är jättebra. Jag är framförallt sugen på att prova slalom i sitski. Det ser jag verkligen fram emot, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.