Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrica Bornstedt är skeptisk till att arbetspendlande svenskar måste coronatestas. Foto: SVT

Pendlare om gränsstängningen: ”Det känns som ett politiskt spel”

Uppdaterad
Publicerad

Både Fredrica Bornstedt och hennes man pendlar till arbete i Norge från hemmet i västvärmländska Jössefors och har prövats hårt under coronapandemin. Dagens besked om ytterligare skärpta regler för vilka som får passera den norska gränsen blir nu en ytterligare prövning för makarna.

– Det känns som ett politiskt spel, säger Fredrica Bornstedt om det besked som kom från den norska regeringen under onsdagskvällen.

Beskedet innebär att den norska gränsen stängs för alla som inte arbetar inom samhällskritiska verksamheter såsom vård och omsorg.

– Nu när både Sverige och Finland stängt gränsen till Norge känns det som de vill ge igen, säger Fredrica Bornstedt.

Fredrica Bornstedt bor med man och två barn i en villa i värmländska Jössefors. I snart sex år har hon pendlat över gränsen till jobbet som lärare i norska Austmarka. Det senaste året har varit en prövning för familjen med gränsstängningar och omfattande coronatestning. Dagens besked var därför långt ifrån välkommet.

– Det är katastrof, säger Fredrika Bornstedt.

Fredrika Bornstedt kommer sannolikt kunna fortsätta pendla till jobbet som lärare i Austmarka. Hon har fått uppgifter om att hennes jobb klassas som samhällskritiskt. Men för hennes man som jobbar inom industrin är det stopp vid gränsen och det är oklart om han kommer få någon lön under tiden som gränsen är stängd.

– Ingen vet ju någonting. Kommer den norska regeringen gå in och betala? är frågan som nu hänger över Fredrica Bornstedt och henns familj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet