Vid en incident på psykiatrin på Centralsjukhuset i Karlstad knivskars en person ur personalen som försökte stoppa en patient som skadade sig själv Foto: SVT

Personal knivskars på psykiatrin

Publicerad

Region Värmland har anmält en allvarlig händelse på psykiatrin på Centralsjukhuset före jul till Arbetsmiljöverket. En person i personalen blev knivskuren när hen skulle försöka stoppa en patient som skar sig själv i halsen. Ytterligare två personer från personalen som tillkallats fick ytliga skärsår.

Händelsen inträffade den 23 december på Centralsjukhuset i Karlstad. Vid ett första försök att stoppa patienten från att skada sig själv blev en person ur personalen knivskuren och fick senare sys på ortopedakuten.

Vid ingripandet gick patienten mellan att skada sig själv med en liten kniv och hugga mot personal, och dessutom skvätta blod från såren mot personalen enligt anmälan till Arbetsmiljöverket.

Fördes till IVA

Först när vakter som larmats kom kunde patienten avväpnas. Strax efter kom polisen som satte handfängsel på patientens händer och fötter. Patienten fick lugnande injektioner och efter att läkare inspekterat skadorna fördes patienten till intensivvårdsavdelningen för operation och omhändertagande av skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.