Foto: TT.

Personal slår larm om skrik på gruppboende

Publicerad

– Vi är trötta i huvudet, har huvudvärk, är okoncentrerade och orkar inte jobba på som vi brukar.
Så beskriver personalen vid ett gruppboende i Kristinehamn sin arbetssituation och begär nu att Arbetsmiljöverket ingriper.
Anledningen är en av brukarna som skriker stora delar av dygnet.

Personalgruppen beskriver i sin begäran till Arbetsmiljöverket hur en av de äldre skriker högljutt dag som natt.

Man har provat en rad olika åtgärder, som förändringar i medicinering och diskussioner med kommunens demensteam, men inget har hjälpt.

Använder hörselskydd

Situationen har varit densamma i ett par års tid.

– Vi använder öronproppar och hörselkåpor och detta hjälper endast lite. Vi känner att arbetsmiljön är jobbig och mycket otillfredställande. Vi orkar inte längre, skriver personalen.

Koncentrationssvårigheter

Kommunen har låtit genomföra en bullermätning på gruppboendet för att utreda om ljudnivåerna kan vara skadliga och vilka åtgärder som skulle kunna genomföras.

Där konstateras att nivåerna ligger en bra bit under vad som kan orsaka hörselskador, men att nivåerna ändå kan orsaka problem för personalen, som stresspåslag och koncentrationssvårigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer