Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tär på personalen”. Hör vice fackordföranden Mikael Andersson om arbetssituationen på häktet i Karlstad. Foto: SVT

Personalen får pussla så att häktade ska få plats

Publicerad

– Det blir slitigt i långa loppet, och det är mycket övertid för delar av personalen. Vi får pussla ihop det så gott det bara går.

Det säger Mikael Andersson, kriminalvårdare och vide ordförande i fackförbundet Sekos avdelning på häktet.

Det är framförallt bristen på anstaltsplatser som gör att det är så fullt på häktena, så det är inte ovanligt att intagna blir kvar i häktet i väntan på en plats. Det är till och med så att en del får ta hela sitt straff i häktet istället för på en anstalt. Det kan också hända att häktade får stanna i polisens arrestceller för att det är fullt på häktet.

Häktet i Karlstad har i dagsläget 83 platser, men det räcker oftast inte. När det är fullt tvingas man hitta reservlösningar som att göra om besöksrum som tillfälliga celler eller att låta två intagna dela på en cell. Ibland får häktade också stanna kvar i polisarresten på grund av platsbrist.

Trolla så gott det går

– Det har varit så i alla fall de senaste fem åren och vi får trolla fram platser så gott vi kan, säger kriminalvårdaren Mikael Andersson.

Det händer att det blir bråk och gruff bland de intagna, bland annat för att det är så trångt, men Mikael Andersson säger att det inte sker så ofta på häktet i Karlstad.

– De flesta cellerna är ganska små så det kan bli trångt att dela, men i dagsläget finns inte många andra lösningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.