Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna, Catharina, Carina och Jennifer jobbar på Storbrons förskola i Filipstad, som enligt beslut ska läggas ned. Foto: Håkan Wikström/SVT

Personalen på Storbrons förskola i Filipstad: ”Hotade att sparka oss om vi berättade”

Uppdaterad
Publicerad

Förskollärarna fick information om att Storbrons förskola skulle läggas ned redan den 17:e januari. Men de fick inte säga något till varken kolleger, vårdnadshavare – eller ens sina anhöriga.

– Biträdande skolchefen sa att det skulle vara tjänstefel och grund för uppsägning om vi berättade, säger Hanna Haraldsson.

I tisdags fattade barn- och ungdomsnämnden i Filipstad beslut om att lägga ned Storbrons förskola. Anledningen är enligt skolchefen Sten-Åke Eriksson att man har för många platser och för få barn de närmaste åren inom barnomsorgen, samt att man behöver spara pengar.

Beslutet kom som en chock för många i personalen och för vårdnadshavarna.

Nedläggning av Storbrons förskola i Filipstad

En del av personalgruppen fick besked redan i januari om att nedläggningen var på gång. Men ska också ha fått besked om att informationen var hemlig och att man riskerade att få sparken om informationen läckte ut.

”Har mått oerhört dåligt”

När SVT Nyheter Värmland träffar några i personalen på Storbrons förskola i Filipstad berättar de hur dåligt de har mått av att bära på informationen om att förskolan ska läggas ned.

– Vi har mött vårdnadshavare och inte kunnat säga något, jag har mått oerhört dåligt av det, säger Jennifer Eriksson, förskollärare på Storbrons förskola.

– Vi fick inte berättade det för våra vikarier, eller för mat- och städpersonalen. Inte ens för våra anhöriga, det har känts fruktansvärt, säger Hanna Haraldsson, förskollärare.

”Det låter orimligt”

Personalen säger att det var biträdande förskolechefen Annika Axelsson som förbjöd dem att säga något. De hävdar att biträdande skolchefen sagt att det skulle vara tjänstefel och grund för uppsägning.

– Det låter orimligt, det är ny information för mig. Är det så så måste det utredas, säger Sten-Åke Eriksson.

SVT Nyheter Värmland har sökt biträdande skolchefen Annika Axelsson för att ge henne möjlighet att svara på anklagelserna, men hon svarar inte i telefon.

Inte heller efter att Sten-Åke Eriksson pratat med Annika Axelsson får SVT någon intervju med henne.

I inslaget ovan berättar personalen om tiden innan offentliggörandet och skolchefen svarar på frågor om beslutet.

Meddelarfrihet

Alla anställda inom offentlig verksamhet (kommun, region och statlig verksamhet) omfattas av meddelarskydd. Sedan 2017 omfattar också skyddet vissa privatanställda.

Med meddelarskydd menas att man som anställd kan berätta uppgifter, även sekretessbelagda uppgifter, för medier som omfattas av tryckfrihetsgrundlagen. Källan som har lämnat uppgifter till media som omfattas av lagen får inte efterforskas, det kallas för efterforskningsförbud.

Uppgiftslämnare har rätt att vara anonyma och omfattas av det så kallade källskyddet. Det innebär att journalister som röjer sin källa kan straffas för brott mot källskyddet.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av Storbrons förskola i Filipstad

Mer i ämnet