Att lämna politiken har inte varit ett lätt beslut, berättar Peter Kullgren (KD) Foto: SVT

Peter Kullgren (KD) lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter tolv år som gruppledare för KD väljer nu Kullgren att lämna politiken. Han avsäger sig även rollen som kommunalråd och som ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Och när han så småningom packar flyttlådan från kontoret och beger sig mot nya äventyr – då finns det vissa saker han inte tänker ta med sig.

Det stimmar i bakgrunden när SVT Nyheter Värmland får tag på Peter Kullgren på telefon. Han sitter mitt i lunchen men tar sig ändå tid att prata en stund.

– Jag förstod nästan att någon skulle ringa nu när nyheten är ute, säger han vänligt.

Det har inte varit ett lätt beslut att ta, det som han meddelade sina partikollegor under gårdagen. Han har funderat hit och dit men kommit fram till att det blir bäst så.

– En stor del av mitt vuxna liv som jag hållit på med politiken, på del- eller heltid, samtidigt har jag varit gruppledare i tolv år och nu tycker jag att dags att lämna över till någon annan.

Seglar mot nya, oklara, äventyr

Vad som händer nu – det vet han inte än.

– Jag har inget signat jobb som jag går till direkt utan det får vi se. Det har varit ett stort beslut att komma fram till att sluta med politiken så nu blir nästa steg att fundera över vad jag vill göra i framtiden. Det gäller att hitta en sysselsättning som är meningsfull.

Kanske blir det något inom näringslivet, funderar han. Det har han jobbar inom förut och det ligger honom, precis som politiken, varmt om hjärtat. Han vill varken öppna eller stänga några dörrar.

”Ett tufft uppdrag”

Arbetet som gruppledare och inom politiken beskriver han som utmanande.

– Det är ett tufft uppdrag som kräver mycket tid och engagemang att man måste vara uppdaterad i många frågor. Tuffast är nog när många är missnöjda med beslut man fattat. Det är aldrig roligt att göra folk upprörda men det är en del av ledarskapet.

Peter Kullgren stannar på sina nuvarande uppdrag tills en efterträdare har tagits fram. Och för den efterträdaren kan vissa egenskaper vara bra att rusta sig med.

– Viktiga egenskaper att man gillar människor, att man gillar diskussioner, att man tycker om att jobba mycket med det offentliga och media. Och att man har en politisk fingertoppskänsla och en stor känsla för Karlstad.

”Jättestolt över”

Så här lite i retroperspektiv är det inte direkt något han ångrar under sina politiska år, däremot är han extra nöjd med vissa saker han varit med och genomfört.

– Så här på senaste tiden har det varit oerhört roligt att få vara del av utvecklingen i Karlstad, att vi växer. När det gäller tidigare arbete är jag jättestolt över det partiet drivit igenom gällande tak över huvudet-garanti för hemlösa och valfrihet för äldre. När det gäller kommande satsningar tycker jag frågan om minskade grupper i förskolan är viktig.

Även om han lämnar uppdraget som kommunalråd, gruppledare och ordförande i stadsbyggnadsnämnden är det ett uppdrag han gärna skulle ha kvar ett tag till.

– Till kommunfullmäktige har Karlstadborna valt mig så där skulle jag gärna sitta kvar om det är möjligt.

Det packar han i flyttlådan

Någon paus mellan politiken och eventuellt nytt jobb känner han inte att han behöver. Skulle det ändå bli ett litet glapp finns det gott om saker att ägna sig åt.

– Jag är intresserad av jakt, jag har en hund som jag försöker och träna, familjen är så klart viktig och min sexåriga grabb ska nu, välförtjänt, få mer tid.

Och när det blir dags att packa flyttlådan på kontoret då finns det en sak han inte kommer att glömma att packa ner.

– Alla mysiga bilder på min son. De är viktigast och kommer att packas ner först.

Men andra saker han inte blir direkt ledsen över att ”glömma kvar”.

– Det finns kanske en och annan kommunal handling från år 2005 sådär som kanske får bli kvar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.