Picasso-fynd i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Den världsberömde konstnären Pablo Picasso var med och byggde skulpturen i Kristinehamn. Det visar sensationella fynd som arkeologerna gjort ute vid Vålösundet.

Vid den arkeologiska förundersökningen i Vålösundet i Kristinehamn gjordes redan första dagen sensationella fynd. Arkeologerna arbetade vid gravrösena nordost om vändplatsen vid Picassostatyn. Det man trodde sig kunna hitta var boplatser eller kultplatser från bronsåldern, men i stället gjordes fynd från 1960-talet.

– Vi har hittat delar som tyder på att Pablo Picasso faktiskt besökte Kristinehamn och deltog vid byggandet av skulpturen, säger arkeologen Johnny Rönngren.

Kan ha arbetat i staden

Tidigare har det sagts att Picasso följde skulptören Carl Nesjars arbete med betongskulpturen via filmer och fotografier, men dagens fynd tyder på att den 83-årige världsberömde konstnären Pablo Picasso kan ha arbetat inkognito i Kristinehamn.

– Vi har faktiskt hittat en del av en tröja som Picasso har ägt och där fanns det då hårstrån, säger Rönngren och fortsätter:

– De har vi analyserat och analyserna visar att det är en man som är uppvuxen och född i Spanien. Sedan har vi också hittat hans cigarettetui med hans eget monogram.

Vi vill bara förtydliga att detta var vårt aprilskämt i år. Några bevis för att Picasso deltog i byggandet finns alltså inte. /Red .anm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.