Bilden är hämtad ur haverikommissionens rapport. Foto: Richard Jonsson

Piloten förväxlade reglagen

Publicerad

I dag kom Haverikommissionens slutrapport om flygolyckan i somras då ett plan kraschlandade på Karlskoga flygplats.

Det var den 22 augusti i fjol som ett motorsegelflygplan med två flyglärare på förarplatserna kraschade på Karlskoga flygplats i samband med en skolflygning. Olyckan orsakades av att piloten var ovan att styra från högersits och förväxlade styrspak och luftbroms när planet tappade höjd vid inflygningen.

Enligt Statens haverikommissions utredning ville piloten vänja sig vid att flyga flygplanstypen från höger förarsäte för att kunna träna andra piloter. Piloten hade tidigare enbart flugit flygplan sittandes i vänster förarsits.

Vid olyckstillfället satt en glidflyginstruktör i det vänstra förarsätet. Glidflyginstruktören agerade elev men var också säkerhetsförare.  Han hann dock aldrig ingripa eftersom han inte hann uppfatta att piloten förväxlade reglagen innan olyckan var ett faktum.

Ingen människa skadades fysiskt vid olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.