Hör i klippet vad Torbjörn Hedfeldt i Kedjeåsen och andra boende i området tycker om den planerade vindkraftparken. Foto: SVT

Planer på stor vindkraftspark vid Kedjeåsen

Publicerad

I ett drygt 13 kvadratkilometer stort område vid Kedjeåsen mellan Storfors och Karlskoga planerar vindkraftsbolaget Eolus att bygga en vindkraftspark med 17 kraftverk – 250 meter höga.

– Det är vårt liv och vår tillvaro. Det kommer att påverka oss som bor här väldigt mycket, säger Torbjörn Hedfeldt i Kedjeåsen.

Han säger att han egentligen är för vindkraft.

– Men inte där jag bor. Så tänker jag och så tänker nog många.

Projektområdet ligger intill naturreservat mellan sjöarna Immen och Stora Gryttingen.

”Måste göras sunt”

Byalaget i området har ännu inte tagit ställning för eller emot vindkraftsparken.

– Det är ju positivt med energiproduktion. Men det måste göras på ett sunt sätt gentemot miljö, natur och oss boende i trakten, säger Sören Frisk, ordförande i Nolsokna byalag.

Start om 4-5 år

Vindkraftsparken kommer, om den blir av, att ge el motsvarande förbrukningen i 75 000 hushåll.

– Det är klart att det också blir en påverkan på landskapsbilden. Men vi ser att det finns goda möjligheter till samexistens mellan olika intressen i det här projektområdet, säger Johan Hammarqvist, kommunikationschef vid Eolus vind.

Nu ska en samrådsprocess starta och uppskattningen är att vindkraftsbygget kan starta först om fyra, fem år.

– Då hoppas vi att vi i bygden får vara med att tycka och tänka, säger Sören Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.