Norge planerar att bygga en mellanlagringsstation för uttjänt kärnbränsle i Årjängs grannkommun Aremark. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Planerar kärnbränslelagring vid värmländska gränsen

Publicerad

Norge planerar att bygga en mellanlagringsplats för kärnbränsle i Aremarks kommun, grannkommun till Årjäng. Kärnbränslet som ska förvaras i Aremark flyttas från Halden.

Håkon Tolsby, senterpartist och ordförande i kommunstyret i Aremark, skrattar till när SVT Nyheter Värmland ringer för att höra om mellanlagringsstationen som planeras i Aremark, cirka en mil från Årjäng och Sverige.

– Det handlar om en kubikmeter, kanske en tusendel av det kärnbränslet som Sverige har att jobba med.

Kärnbränslet förvaras i dag vid reaktorn i Halden.

– Det handlar om en flytt på två mil. Förhoppningen är att 98-99 procent av avfallet ska kunna återvinnas, resten planeras att förvaras i Aremark i väntan på en slutgiltig förvaringslösning.

Håkon Tolsby hoppas på att mellanlagringsplatsen för kärnbränslet hamnar i Aremark.

– Det kan handla om 50-60 arbetstillfällen.

Jonas Ås (KD), ordförande i kommunstyrelsen i Årjängs kommun, blev tagen på sängen av beskedet om en lagringsplats för kärnbränsle i den norska grannkommunen.

– Jag fick reda på nyheten samtidigt som er. Vi har inte fått någon information av någon. Jag behöver skaffa mig mer information innan jag kommenterar det här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se inslaget inför valet 2022 om hur de värmländska politikerna ställer sig till satsningar på kärnkraft – och att bygga ett kärnkraftverk i Värmland. Foto: SVT, Björn Larsson Rosvall/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.