Planerna på metanolfabriken i fara

Uppdaterad
Publicerad

Hela satsningen på en metanolfabrik i Hagfors är i fara. Enligt Värmlandsmetanols vd Björn Gillberg är orsaken regeringens höga koldioxid- och energiskatt på metanol som gäller från årsskiftet.

Hela satsningen på en metanolfabrik i Hagfors är i fara, menar Björn Gillberg som säger att orsaken är regeringens höga koldioxid- och energiskatt på metanol.

– Det är lika idiotiskt som att lägga brännvinsskatt på filmjölk, säger han.

Hittills har satsningen kostat cirka 80 miljoner kronor. Enligt Björn Gillberg äventyras nu alltsammans av regeringens nya koldioxid- och energiskatt på metanol som infördes från årsskiftet.

Gillberg är kritisk också till länets riksdagsledamöter, som han menar var med och tog ett beslut i riksdagen som de inte själva begrep konsekvenserna av.

– Regeringen jobbar med att det ska vara en ökad inblandning av biodrivmedel i våra bränslen, det jobbar vi med och det ska vara teknikneutral. Vi kan inte styra mot varken metanol eller etanol utan det kan marknaden själv ta tag i, säger riksdagsledamoten Jan-Evert Rådhström (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.