Plastgolv kan ge allergi

Publicerad

Kemikalier från golv i PVC-plast kan tas upp i kroppen hos spädbarn. Det visar en ny studie från Karlstads Universitet.

Mjukgörarna i plasten, så kallade ftalater, kan ge astma och allergi och eventuellt även hormonstörningar. Ftalater är en grupp kemikalier som finns i byggnadsmaterial och en stor mängd vanliga konsumtionsvaror som rengöringsmedel, förpackningar med mera. I leksaker för små barn är det dock förbjudet med den typen av mjukgörare, eftersom de kan orsaka kroniska sjukdomar som astma och allergi.

Studien från karlstads Universitet har visat är att även hemmiljön har betydelse för hur mycket ftalater spädbarn får i sig. Dom barn som hade PVC-golv i sina sovrum hade högre halt av än andra barn.

Forskarna samlade in urin från 83 slumpmässigt utvalda barn i åldern två och sex månader i Värmland. Samtidigt samlade de in uppgifter om barnet, om bostaden och om familjens livsstil. Resultatet blev alltså högre ftalat-halter hos barnen som hade PVC-golv i sovrummet.

– Med denna studie som grund kan man konstatera att det finns andra källor som bör beaktas när det gäller upptag av förbjudna kemikalier och att man inte enbart får det i sig genom födan, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och projektledare för SELMA-studien.

Ftalater har tidigare hittats i damm från golv gjorda i PVC-plast, och den här studien visar att bebisar kan få i sig ftalater både genom födan men förmodligen också genom huden och via inandning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer