Den här bilden togs på onsdagskvällen vid Sysslebäcks camping. Foto: Räddningstjänsten Torsby kommun

Platser längs Klarälven översvämmas

Uppdaterad
Publicerad

Vissa platser längs norra Klarälven har börjat drabbas av mindre översvämningar och nu väntar räddningstjänsten spänt på det regn som prognosen utlovat.

– Det ska komma in regn i morgon och det väntar vi spänt på nu, sade Johan Westh, beredskapssamordnare vid räddningstjänsten i Torsby kommun när SVT taalde med honom på torsdagsmorgonen. Enligt prognosen ska det regna i Trysil från 05 imorron till söndag kväll. Under fredagsdygnet ska det komma 33,7 millimeter – det är mycket vatten och det bevakar vi nu, fortsatte han.

Vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen ändrade SMHI sin prognos och nederbörden i Trysil väntas bli 12,3 mm under fredagsdygnet.

Tappningen från Höljesdammen har stigit som kraftbolaget Fortum förväntat sig och ligger på 500 kubikmeter per sekund men kan komma att stiga ytterligare.

Mindre översvämningar på vissa platser

Räddningstjänstens personal i Stöllet och Sysslebäck åker nu runt och håller uppsikt över älven. Vissa platser har börjat drabbats av mindre övervämningar, så är det till exempel vid Sysslebäcks camping.

– Vi tar bilder så vi hela tiden följer upp och ser vattennivån, berättade Johan Westh.

Under eftermiddagen hade även en grusväg i Dalby översvämmats och räddningstjänstpersonal informerade boende om att  flytta sina bilar så att de inte blir strandsatta.

Foto: Räddningstjänsten

Nivån stigit en decimeter under dagen

Vattennivån i Stöllet har under dagen stigit med cirka en decimeter och nivån ligger nu ungefär en meter under den högsta nivån 2014.

Det finns sandsäckar för avhämtning vid brandstationerna i Stöllet och Sysslebäck som kommuninvånarna kan hämta för att täta exempelvis golvbrunnar.

– Om man inte redan har sett över sitt hus får man göra det nu, sade Johan Westh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.