Dr Ahmad Sarmast tar med sig Zorah Orchestra till Sverige. Foto: SVT

Polarpristagare gästar Musikhögskolan Ingesund

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka åker 2018 års polarpristagare på turné i Sverige, och det blir tre konsertstopp. Ett i Stockholm, ett i Göteborg och ett på Musikhögskolan Ingesund i Arvika.

Det är lite glest mellan stämmorna när studenterna på Musikhögskolan Ingesund repar inför nästa veckas konsert, men det beror på att den resterande delen av orkestern inte har dykt upp ännu. Zorah Orchestra från Afghanistan kommer bara några timmar innan konserten den 11 mars, och då blir det till att spela ihop sig.

Zorah Orchestra härstammar från ANIM, Afghanistan National Institute of Music, och på måndag deltar även institutets grundare Dr Ahmad Sarmast i ett seminarium innan konserten. Han belönades med Polarpriset 2018 för sitt arbete med att starta en musikskola i Afghanistan år 2010, efter att talibanerna förbjudit all musik på 90-talet.

– Det är otroligt roligt att de kommer hit, det är med stolthet vi tar emot dem, säger Johan Birgersson på Musikhögskolan Ingesund.

Cirkeln med Stikkan är sluten

Den afghanska orkestern har valt konsertrepertoaren, som består av både afghansk folkmusik, västerländsk konstmusik och förstås några ABBA-stycken. Som en gest till polarprisets grundare Stikkan Andersson, ABBAs manager som faktiskt gick på Ingesund när det begav sig. Något som gör det extra roligt att få en polarpristagare på besök, tycker Johan Birgersson på Musikhögskolan Ingesund.

– Det var här på skolan Stikkan lade grunden till mycket och testade sina idéer. Sedan skrev han ABBA-låtarna och instiftade Polarpriset, och nu är allt tillbaka här på skolan. Cirkeln är sluten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer