Polis gjorde olagliga sökningar på släktingar och grannar

Uppdaterad
Publicerad

Polismannen sökte information i känsliga polisregister om anhöriga, grannar, kompisar – och på fordon han var spekulant på.

Nu åtalas polismannen för olaga dataintrång.

En anhörig riskerade att få körkortet indraget på grund av sjukdom. En granne och vän åkte fast för rattfylla och ville veta vad som var skrivet i polisens register. Och uppgifter om ett fordon som polismannen senare köpte. Totalt gjorde polismannen i Karlstad 18 slagningar i olika känsliga polisregister som chefsåklagaren Nicklas Englund vid särskilda åklagarkammaren menar är olagliga.

Polismannen nekar till brott. Han menar att han inte bara jobbar utredande utan också brottsförebyggande, och att anledningen till slagningarna bland annat kunde sägas vara brottsförebyggande eftersom det var oklart om och när den sjuke anhörigas körkort var indraget. Risken för olovlig körning hade kunnat uppstå. En förklaring åklagaren inte köper utan åtalar polismannen för olaga dataintrång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.