Brand i Filipstad. Foto: Bergslagens räddningstjänst

Polis misstänker gäng bakom bränder i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit på flera ställen i Filipstad den senaste tiden. Polisen utreder just nu tolv fall av bränder och man tror att ett gäng kan ligga bakom.

Det började med en brand i en papperskorg på Viktoriagatan i Filipstad den 29 januari. Sedan dess har räddningstjänsten fått rycka ut och släcka tolv misstänkt anlagda bränder i Filipstad med omnejd. Utöver det har polisen släckt flera mindre bränder på egen hand. 

– Det är ju aldrig bra när någon åker omkring och tänder på. Även om det bara är ett sopkärl så kan ju det ta sig i fastigheten intill. Så en viss oro finns ju, så klart, säger Peter Karlsson som är stationschef på räddningstjänsten i Filipstad. 

Det är i huvudsak sopkärl, uthus och ödehus som har satts i brand. Men den 16 april var det nära att det gick riktigt illa. Då sattes en personbil i brand på Viktoriagatan i Filipstad och branden spreds till en intilliggande lägenhetsfastighet. 

– Ja, utav de bränder som har varit så är det den här som har varit allvarligast i och med att det gick upp på väggen, in på vinden och med spridning mot fastigheten som ligger på andra sidan, säger Peter Karlsson.

Utbrunnen bil. Foto: SVT

Inga misstänkta gripna

Räddningstjänsten var snabbt på plats och klarade av att få branden under kontroll. Men katastrofen var bara minuter borta. 

– Fem minuter till så hade vi haft en totalbrand, som storbranden 2008. Det var ju samma visa nu med polisen som gör ett jättejobb och utrymmer lägenheterna som ligger på andra sidan. Det var inte långt undan en storbrand igen, säger Peter Karlsson. 

Enligt polisens förundersökningsledare Jonny Thomann har polisen en del spår att gå på i sitt arbete men ännu har inga misstänkta gärningspersoner gripits. 

– Det mesta tyder på att det handlar om ett gäng och att de är bilburna, säger Jonny Thomann.

Den 14 mars brann ett ödehus ner till grunden på Storhöjdsvägen. Foto: Bergslagens räddningstjänst

”Olyckligt att det fortsätter”

Den senaste i raden av bränder inträffade i en större jordkällare på Järnvägsgatan den 20 april. 

– Det är ju olyckligt att det fortsätter. Vi får hoppas att polisen får tag på dem som har gjort det här så fort som möjligt, säger Peter Karlsson som gärna vill att Filipstadsborna bidrar till att göra det svårare för den eller dem som vill anlägga bränder. 

– Det man kan tänka på är väl det här med sopkärl, att man kan tömma dem och flytta ut dem från fastigheten, att man tar bort lastpallar och kartonger från lastbryggor så inte det ligger synligt. Är det någon som vill elda så är det ju ett plus för den om det ligger brännbart material till förfogande, säger Peter Karlsson på räddningstjänsten i Filipstad. 

Bränderna i Filipstad

29 januari, 23:07: Brand i papperskorg på Viktoriagatan 

5 februari, 23:57: Brand i soptunna på Vikgatan 

11 mars, 01:10: Brand i ödehus vid Pershöjd 

11 mars, 03:28: Brand i bil vid Hotell John 

13 mars, 23:29: Brand i soptunna vid riksväg 26 

14 mars, 05:58: Brand i återvinningscontainer i Nykroppa 

14 mars, 23:57: Brand i ödehus på Storhöjdsvägen 

4 april, 01:50: Brand i uthus på Nils Ferlins väg 

4 april, 03:28: Brand i busskur vid riksväg 63 

7 april, 23:04: Brand i uthus och jordkällare på Storhöjden 

16 april, 04:28: Brand i personbil och i ett flerfamiljshus på Viktoriagatan 

20 april, 02:17: Brand i en jordkällare på Järnvägsgatan 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.