Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen sammanfattar Arvika hamnfest 2023 som en relativt lugn tillställning. Foto: SVT

Så var helgen på Arvika hamnfest 2023

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit feststämning i hamnen i Arvika under helgen. Både polis och fältarbetare var nöjda med besökarna till Arvika hamnfest.

– Det är glatt och det är positivt. Det är fint, säger Felicia Johansson som är fritidsledare och sett till att ungdomarna har haft det bra under hamnfesten.

Men det har inte varit fritt från brott meddelar polisen som har fått in två anmälningar om våldtäkt.

Andreas Johannesson, insatsledare för polisen, är på det stora hela nöjd med publiken som kommit till hamnfesten under helgen.

– Det är ju mycket folk på en plats så man kan vara orolig för ordningsstörningar eller större bråk men tack vare en god resurs och ett tätt samarbete med fältarbetare och organisationen bakom hamnfesten så har vi kunnat hantera det väldigt bra.

Två larm om våldtäkt

Men fritt från brott var det inte, under fredagsnatten larmades polisen om en misstänkt våldtäkt på festivalområdet.

– Det handlar om en ung vuxen kvinna. Vi pratar med kompisar och kartlägger hennes tider inne på festivalområdet, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Enligt NWT har polisen gripit en misstänkt gärningsman.

– Där lyckades vi genom inre och yttre spaning faktiskt gripa en man under lördagen som nu är misstänkt för den ena våldtäkten, säger polisen Andreas Johannesson till tidningen.

Under lördagskvällen kom också en anmälan om misstänkt våldtäkt enligt Mats Thörn, vakthavande befäl i region Bergslagen. I det ärendet vill polisen i nuläget inte säga mer.

Rekordmånga fältarbetare

De har varit ett 30-tal fältarbetare som varit igång under fredagen och lördagen. Det är fler än tidigare år och Cecilia Axelsson som är ungdomsgårdsamordnare i Arvika märker skillnad från när hon arbetat på hamnfesten tidigare år.

– Det var stökigare förra året. Så att vi är fler fältarbetare som samarbetar är jättebra. säger hon.

Ungdomar hänger i tältet hos Felicia och Cecilia och de andra fältarna. Här finns kaffe och bullar och så en soffa där ungdomar kan hämta andan en stund.

– Det kan vara fulla ungdomar, ledsna ungdomar, ungdomar som har blivit tryckta i publikhavet och fått lite panik, eller bara fått ett litet sår på tummen, säger hon med värme i rösten.

Hör fältarbetarna och polisen Andreas Johannesson berätta mer om festivalen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.