Polisanställd får löneavdrag – agerade i privatsak

Publicerad

En civilanställd vid polisen i Värmland får fem dagars löneavdrag efter att på fritiden sökt upp en person som ska ha begått ett brott mot den anställdas barn. Samtalet spelades in med tjänstemobilen och knöts sedan till en pågående brottsutredning i ärendet.

I polisens ansvarsnämnds beslut framgår att den civilanställdas barn kommit hem och varit ledsen eftersom en person utsatt den anställdas barn för brott. På sin fritid sökte då den polisanställda upp den utpekade och använde då sin tjänstemobil för att spela in samtalet. Det fördes sedan till en pågående brottsutredning som inte ledde till att förundersökning inleddes då det inte kunde antas att något brott begåtts.

Kan skada förtroendet

Polisens ansvarsnämnd konstaterar att agerandet inte följer gällande rättsäkerhetsregler och kan skada polisens förtroende hos allmänheten, och att agerandet medförde att särskilda rättssäkerhetsregler som gäller vid brottsutredningar, såsom rätten till försvarare och rätten att inte belasta sig själv, har åsidosatts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer