Polischef kritiserar omorganisation

Publicerad

Den nya omorganisationen inom polisen får nu hård kritik från en i polisledningen. Den tillförordande polischefen i Arvika tycker att man åsidosätter polisens uppdrag.

– Jag tror att det är en omorganisation rent av politiska skäl. Det är alltså våra politiker som vill styra polisen. Men vi styrs via lagar och paragrafer, säger Peter Sjösten, som är tillförordnad polischef i Arvika.

Han har jobbat som polis sedan 1980. Från den 1 januari har Sverige nu en enda polismyndighet och Värmland tillhör region Bergslagen med Örebro som huvudort. Fyra lokala polischefer ska utses i Värmland. Peter Sjösten har inte sökt jobbet, eftersom han är mycket kritisk till hela omorganisationen.

– Framför allt är jag kritisk mot områdespoliserna, att de ska vara fredade. Vi hade en närpolisorganisation som tidigare gick i stöpet och det bara ett nytt namn på det, säger Peter Sjösten.

Strax före jul genomförde Polisförbundet en medlemsundersökning som visade att endast var fjärde polis tror att omorganisationen innebär förbättrade möjligheter att arbeta närmare medborgarna.

Varken regionchefen Dan Persson eller polisområdeschefen Lars Wirén vill i dag kommentera kritiken från Peter Sjösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer