Anna Hell, chef över polisens tekniker i Värmland Foto: SVT

Polischefen: ”Vi vill ligga steget före de kriminella”

Publicerad

Medan andra delar av landet har drabbats hårt av sprängningar och skjutningar, ligger brottsligheten på en fortsatt jämn nivå i Värmland. Anna Hell, chef för Forensiska sektionen och polisens tekniker i länet ser ändå ett behov av att höja kompetensen på området.

– Vi måste ju vara beredda på att det kommer även hit.

Cirka 3 000 undersökningar gjordes av den tekniska avdelningen i Värmland 2019 och 450 platsundersökningar på fältet. Det handlar om allt från bränder, våldtäkter, misshandel och mord. Det har dock inte skett någon större ökning eller förändring av brottsligheten i länet enligt Anna Hell, men det betyder inte att man rullar tummarna. Det tekniska arbetet kräver ständig utveckling.

– De kriminella lär sig mycket mer om hur vi jobbar och vi vill ligga steget före, säger Anna Hell.

”Vi måste vara beredda på att det kommer även hit”

Just nu har polisens kriminaltekniker i Värmland en ganska lugn period. Betydligt värre ser det ut i Stockholm och Malmö till exempel och tekniker från Värmland har vid flera tillfällen fått stärka upp i Stockholm när deras personal inte räcker till.

Men även om det ser lugnare ut här idag så vill Anna Hell höja kompetensen när det gäller brott som man ser ökar, som till exempel sprängdåd.

– Utvecklingen går ju åt det hållet och vi måste ju vara beredda på att det kommer även hit.

Hör Anna Hell kommentera brottsutvecklingen i klippet ovan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.