Arkivbild Foto: Daniel Gustafsson / SVT (arkiv)

Polisen: Förhör hanteras annorlunda i dag

Uppdaterad
Publicerad

I en skriftlig kommentar poängterar polisen att metoderna vid förhör med barn ser helt annorlunda ut idag, än vid tiden för mordet på fyraårige Kevin.

I ett skriftligt uttalande kommenterar nu polisen kommenterar kritiken mot förhören med barn i mordutredningen 1998.

”Polisen i Arvika har i media kritiserats för bland annat hantering av barnförhör i samband med Kevinfallet år 1998. Metoder och rutiner vid förhör med barn ser helt annorlunda ut år 2017 jämfört med 20 år bakåt i tiden”, står det bland annat i uttalandet som författats  av Mats Nylén, kommunikationschef för Polisregion Bergslagen.

Fallet Kevin

I Dagens Nyheters granskning av polisutredningen riktas skarp kritik mot förhören med de misstänkta pojkarna, då fem respektive sju år gamla.

Pojkarna utsattes för sammanlagt 31 förhör, flera av dem mycket långa, och utredarna använde sig av ledande frågor, hot och belöningar. Polisen poängterar nu att förhör med barn sker på ett helt annat sätt idag.

”De vid den tiden ansvariga för förundersökningen av Kevins död valde att hantera utredningen på det sätt som man gjorde. År 2017 har metoder och arbetssätt utvecklats på ett sätt som inte går att jämföra med de som fanns 1998”, heter det i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet