Med Putte i Parken i Karlstad och rallycrosstävlingarna i Höljes höjer polisen beredskapen i Värmland under veckoslutet. Foto: SVT

Polisen höjer beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Under det här veckoslutet har polisen höjt bemanningen inom Värmlands län. Både Putte i Parken och motortävlingarna i Höljes kräver extra resurser.

– Vi har en god bemanning, säger Tia Jylhä, polisinsatschef för Putte i Parken.

Det kommer vara extra många poliser igång i Värmland det här veckoslutet. Hur många vill inte polisens insatschef för Putte i Parken, Tia Jylhä, säga men hon menar att bemanningen är god.

– Vi har en egen insatsbemanning med särskilda poliser för att jobba på festivalen. Det är en god resurs för att kunna hantera det som krävs.

Hon har jobbat som polis vid festivalen tidigare och säger att den brukar vara ett trevligt arrangemang. Men den leder också till brottslighet.

– Varje sådan här stor tillställning genererar extra ärenden, det brukar vara runt ett tiotal och det brukar handla om våldsbrott, lättare missbruk, ofredandebrott och narkotikabrott, säger Tia Jylhä.

Poliser med kameror

För några år sedan anmäldes ovanligt många ofredanden vid festivaler och sedan dess jobbar polisen mer aktivt kring den frågan, betonar Jylhä. Det förebyggande arbetet är centralt och poliserna kommer att ha både så kallade kroppskameror som är fästa på uniformen och handburna kameror. dels för att samla bevis, dels för att avskräcka.

– Vi jobbar i nära samarbete med arrangören och vi arbetar aktivt med synlighet av både poliser och ordningsvakter på problemområden för att stävja brottsligheten, säger Tia Jylhä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.