Polisen i Karlstad söker volontärer

Publicerad

Lokalpolisområde Karlstad kommer att rekrytera polisvolontärer under våren som ska få uppdrag och bistå vid olika arrangemang.

Syftet mellan volontärrekryteringen är att de ska bidra till att skapa en bättre kontakt mellan polisen och lokalsamhället. Det i sin tur hoppas man ska ge ett tryggare samhälle med minskad brottslighet.

Bistå polisen

Exempel på aktiviteter kan vara nattvandringar, sprida information mot till exempel langning och hur man skyddar sig mot inbrott. Det kan även röra sig om att bistå polisen vid olika arrangemang eller vägleda brottsoffer och ge råd om hur de kan få hjälp.

Får uppdrag

Volontärerna är inte anställda av polisen och har inga andra befogenheter än övriga medborgare. Om ett brott begås ska volontären inte ingripa eller agera, men de fyller en viktig funktion som kan rapportera direkt till polisen. Volontärerna får sina uppdrag av polisen och har tät kontakt med ansvarig polisanställd före, under och efter pågående uppdrag. Uppdragen genomförs oftast i grupp.

Får en grundutbildning

Om du vill bli volontär och är 18 år kan du kontakta polisen och läsa mer om polisvolontärer här. Efter det skett ett urval och gjorts lämplighetsbedömningar får man en kortare grundutbildning hos polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.