Tidsbokningssystemet införs samtidigt på tre stationer i region Bergslagen; Karlstad, Örebro och Borlänge. Foto: TT/SVT

Polisen inför tidsbokning för pass

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 15 januari måste man boka tid för att ansöka om pass i Karlstad. Slut på drop-in alltså, men kanske också på de stundvis mycket långa väntetider som varit.

Ibland har det krävts flera timmars väntan för att ansöka om pass, och personalen har varit tvungen att jobba övertid för att hjälpa alla som stått i kö. Därför införs nu tidsbokning.

– Det har varit upp till två timmars väntan under storhelger och på somrarna, berättar Savis Bodin, processansvarig för passverksamheten vid polisen i Bergslagen.

Populärt med bokad tid

Redan nu kan man gå in på polisens hemsida och boka en tid. Det finns andra sätt att boka också, och det här är något som många tycker är bra.

– Det är jättebra, tycker Håkan Andersson, en av många som i mellandagarna köade för ett nytt pass och säger att han mycket hellre haft en bokad tid än att behöva vänta utan att veta hur lång tid det kommer att ta.

Även Lisbeth Hammar, som åkt ner från Lakene hade hellre haft en bokad tid. Hon räknade med att det skulle ta tid, och tar väntan med ro, men tycker det nya systemet verkar bra.

– Ja, det hade varit bra om jag kunnat boka en tid, redan för idag, säger hon.

Fördelar

Tidsbokningen för pass införs samtidigt på tre stationer i region Bergslagen; Karlstad, Örebro och Borlänge. Övriga stationer fortsätter tills vidare med drop-in, men kommer att få tidsbokning så småningom.

 – Erfarenhet från övriga regioner som har tidsbokning idag visar väldigt tydliga tecken på förbättring både för arbetsmiljön och för servicen till allmänheten, konstaterar Savis Bodin.

Fakta

I Värmland kan man ansöka om pass i Karlstad, Arvika, Torsby och Kristinehamn. Från och med den 15 januari införs tidsbokning för passärenden i Karlstad. Övriga stationer fortsätter tills vidare med drop-in. Totalt utfärdas närmare 40.000 pass i Värmland under ett år. Den absolut största delen i Karlstad.

Siffror från 2016

  • Karlstad 24.997
  • Arvika 5.416
  • Torsby 3.560
  • Kristinehamn 4.131

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.