Foto: SVT

Polisen: ”Vittnesmål kan bli värdelösa”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om brott, brottsoffer och misstänkta gärningsmän som sprids på nätet påverkar inte bara utpekade personer utan också brottsutredningarna.

– Uppgifter som sprids på nätet kan försvåra utredningsarbetet och påverka bevisvärdet, förklarar Stefan Dangardt på polisen i region Bergslagen.

I takt med den ökande användningen av sociala medier liksom andra digitala forum på Internet ökar också spridningen av känsliga uppgifter om brottshändelser.

Tidigare skedde detta mest på sajter där användarna var anonyma men i dag sker det allt mer öppet, också i sociala medier där uppgifter sprids under användarens eget namn.

– Generellt är vi positiva till sociala medier där vi kan kommunicera och föra dialog med medborgarna. Men det är dåligt när detaljer kommer ut, när filmer på gärningsmän och liknande kommer ut i sociala medier. Det försvårar utredningsarbetet, säger polisen Stefan Dangardt.

På vilket sätt?

– Många detaljer ska helst bara vara kända av gärningsmannen, brottsoffret och polisen. Ett svar från en misstänkt eller ett brottsoffer kan vara värdelöst om det till exempel har funnits på Facebook, förklarar han.

Försvårar för polisen

Stefan Dangardt berättar att det finns exempel på erkännande från mördare som blivit näst intill värdelösa eftersom uppgifterna spridits innan erkännandet.

– Vittnesmål kan bli värdelösa. Har vittnet sett ett händelseförlopp på nätet minskar värdet i berättelsen.

Men det är inte bara värdet i vittnesmål och erkännanden som äventyras när uppgifterna sprids på nätet. Det kan också bidra till att det blir svårare att få fatt på en misstänkt brottsling.

– Om exempelvis en restaurangägare som blivit utsatt för brott lägger ut övervakningsfilmer så kan gärningsmannen känna igen sig själv och har då världens möjlighet att hålla sig undan.

Kan leda till våld

Dessutom hängs folk ofta ut som brottslingar innan de är dömda, vilket innebär en risk i sig.

– Det förekommer också väldigt mycket hat och hot som i sig genererar flera, i bland svårutredda, brott i skydd av anonymiteten i vissa forum. Och det finns också en risk att det bildas medborgargarden på grund av att folk tror sig veta saker. Då är det fara för att folk utsätts för våldsdåd på grund av vad de påstås ha gjort, säger Stefan Dangardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.