Polisen om obevakade gränsen: ”Vi har naturligtvis inte oändliga resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Det är förbjudet att resa in i Sverige från de nordiska länderna utan att kunna visa upp ett negativt covidtest. Men vid norska gränsen i Värmland, längs med E16, passerar fordonen helt utan kontroll.

– Vi har naturligtvis inte oändliga resurser, säger Per Engström som är polisens nationella kommenderingschef i frågan.

I klippet svarar han på om inreseförbudet fungerar och skillnaden mellan norska och svenska gränsrestriktionerna.

Han uppger att ungefär 300 poliser jobbar med gränsbevakningen varje dygn. Och det är framförallt Polisens trygghetsskapande arbete som får stå tillbaka, säger han.

Coronapandemin

– Vi har sällan tillräckliga resurser inom polisen så det här är egentligen en prioriteringsfråga. Vi prioriterar ju bort annan verksamhet till förmån för de här gränskontrollerna.

Därför är det inte bommar

När Norge har infört stränga gränsrestriktioner för att förhindra smittspridning har de ställt upp vägbommar, i riktning mot Norge, vid vissa passager. Några bommar syns inte till på den svenska sidan.

– Det går inte att spärra vägar i dag framförallt på grund av räddningstjänst och viss typ av ambulansverksamhet, så vi kan inte stänga av vägar.

Gör stickprov

I Värmland hänvisas inresande från Norge till tullen i Eda och Hån. Utöver kontrollerna som utförs där gör polisen stickprov på andra platser.

– Vi försöker fokusera på de vägar där vi har de största flödena, helt enkelt, säger Per Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet