Arkivbild. Det är slut på festandet vid fästningen nu. Foto: NRK

Polisen stoppar påskfesten på andra sidan gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Varje påsk invaderas fästningsområdet i Kongsvinger av svenska raggare. Men på senare år har festligheterna urartat och nu har polisen i både Sverige och Norge bestämt sig för att samarbeta.

Bilkaravanen startar i Kil och fylls på efter vägen. I Charlottenberg ansluter många från norra Värmland och sedan drar de över gränsen till fästningen i Kongsvinger. Det är en gammal tradition att försöka ta den norska flaggan, men som har urartat till en fest med fylla, nedskräpning och bråk.

– Det fylls upp med bilar över hela området, problemen blir att de spärrar gatorna för de som bor i området och det blir en del ordningsstörning, det blir en del bråk, säger Åse Bredesen, vakthavande befäl i Kongsvinger.

Tuffare tag

Men nu blir det tuffare tag. Efter förra påsken fick polisen och nog ingick i ett samarbete över gränsen. På svenska sidan handlar det mest om att stärka upp med resurser för att kontrollera trafiken.

– Det är ju inte alla i bilen som är nyktra. Vi informerar om att det är föraren som är ansvarig för säkerheten och fordonet. Vi kontrollerar också att det inte blir stopp i trafiken och vi gör nykterhetskontroller, säger Christer Lööf, chef i Arvika lokalpolisområde.

Terje Didriksen, chef på Polisen i Kongsvinger och Christer Lööf, chef i Arvika lokalpolisområde. Foto: SVT

På den norska sidan har man också kallat in extrapersonal, både inom polisen och kommunen. Hela området, Gamlebyen, runt fästningen kommer att stängas av för biltrafik.

– Förra året var det så mycket bilar att det var en säkerhetsrisk. Om det hade någon hade behövt ambulans eller om det börjat brinna hade det varit omöjligt för räddningsfordon att ta sig fram, säger Terje Didriksen, chef på Polisen i Kongsvinger.

”Kommer att anhållas på plats”

Dessutom kommer man att anhålla och bötfälla de som missköter sig. Och det är höga belopp; 10.000 norska kronor i böter blir det för ordningsstörande eller förolämpning av tjänsteman, 8.000 kostar det om man urinerar på offentlig plats och 6.000 om man dricker alkohol på offentlig plats.

– De kommer att anhållas på plats, tas till polisstationen, bötfällas där och avvisas från Kongsvinger, säger Terje Didriksen på Polisen i  Kongsvinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.